José María Cubillo

Director General Instituto Mesías – Inteligencia de Marca España

José María Cubillo és doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials, professor i expert en Màrqueting. Ha exercit la seua carrera docent i investigadora en institucions com la Universitat Carles III de Madrid, la Universitat Politècnica de Madrid, la Universitat Rei Joan Carles, ESIC Business & Màrqueting School, o la Universitat CEU Sant Pau, entre altres, havent impartit més de 5.000 hores de docència en programes Masters d’Escoles de Negocis nacionals i internacionals. Així mateix, s’ha exercit com a professor visitant i ha impartit més de 90 conferències i ponències en Universitats internacionals de quatre continents.

La seua activitat com a assessor i investigador s’ha centrat en les àrees de Branding (Direcció Estratègica de Marca), Internacionalització d’Empreses, i Imatge de Marca del Territori (Marca Ciutat, Marca Regió i Marca País), havent dirigit i participat en múltiples projectes d’investigació i consultoria. Amb quasi 20 anys d’experiència en Marca País, Marca Regió i Marca Ciutat, ha brindat assessorament per a la gestió i el canvi d’imatge de marques territorials molt reconegudes a nivell internacional. És autor de nombrosos articles, tant científics com de divulgació, en aquestes àrees, i ha dirigit i dirigeix nombrosos projectes i Tesis Doctorals.

En l’actualitat és Director General de l’Institut MESIAS – Intel·ligència de Marca Espanya, impulsat en els seus inicis pel Ministeri d’Afers exteriors i de Cooperació del Govern d’Espanya; Director de la Càtedra MESIAS d’Empreses Espanyoles en l’Exterior; Director de l’Observatori MESIAS de Pimes Exportadores; Professor de Màrqueting de la Universitat CEU Sant Pau, i membre de diversos Consells.

Ha sigut Director del Departament de Direcció de Màrqueting de ESIC, Editor-in-chief de la revista científica Esic Market Economics *and Business Journal; Director del Màster Universitari en Gestió Comercial de la Universitat Rei Joan Carles i Màster en Direcció de Màrqueting de ESIC; Director dels Programes Internacionals de Màrqueting de ESIC impartits a Amèrica Llatina; Membre del Consell Acadèmic de ESIC; i Membre del Comité d’Experts i del Global Council de Marca Madrid Observatori, entre altres càrrecs.

L’Institut MESIAS – Intel·ligència de Marca Espanya és un think tank d’intel·ligència de marca país, independent i objectiu, sense adscripció ideològica i sense finançament públic, la missió del qual consisteix a monitorar, de manera integral, l’estat i evolució de la marca Espanya en totes les seues dimensions, i formular recomanacions estratègiques per a reforçar el seu posicionament competitiu.

Impulsat en els seus inicis pel Ministeri d’Afers exteriors, Unió Europea i de Cooperació del Govern d’Espanya, i creat pel Prof. José María Cubillo en 2.013, MESIAS (Marca Espanya – Sistema d’Intel·ligències Aplicades) té la seua seu principal en la Universitat CEU Sant Pau, està integrat per investigadors voluntaris de trenta-huit Universitats i Escoles de Negocis, i està al servei d’Espanya.